Darmowa dostawa od 250 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Akcesoria niezbędne na grilla

Data aktualizacji: 20-05-2022

Pełną parą wkraczamy w okres grillowy. Z tego powodu postanowiliśmy przybliżyć temat niezbędnych akcesoriów, dzięki którym zaskoczycie swoich gości. Grillowanie staje się coraz bardziej świadomym przedsięwzięciem, a mistrzowie grilla coraz częściej, poza karkówką czy kiełbasą, chcą przygotowywać również bardziej zaawansowane potrawy. Przedstawione narzędzia pozwolą przygotować wszystkie grillowe klasyki na mistrzowskim poziomie.

Grill ogrodowy - podstawa naszego sukcesu

Na rynku obecnych jest wiele rodzajów grilli. Wśród nich znaleźć można zasilane na gaz, węgiel czy brykiet. Ich konstrukcja jest solidna, najczęściej oferuje kilka palników do przygotowywania większej ilości potraw. Wiele modeli posiada również specjalne ruszty służące do odgrzewania lub odkładania gotowych dań, aby te trzymały swoją temperaturę.

Z takimi grillami gazowymi mamy znacznie większe możliwości, ponieważ każdy z palników posiada swoją regulację mocy grzania. Najczęściej wyposażone są w pokrywy z termometrem do kontrolowania temperatury oraz komory z przesłonami do regulacji przepływu powietrza. Tłuszcz i soki mięsne trafiają do specjalnej misy, wobec czego samo czyszczenie grilla jest prostsze.

Nowoczesny grill ogrodowy posiada również 1 lub 2 półki, na których można przechowywać talerze czy sztućce, uchwyty na akcesoria oraz dodatkowe przyrządy, jak otwieracz do butelek.

Dmuchawa i szufla do grilla - wygodne rozpalanie

Dmuchawa to akcesorium, dzięki któremu znacznie szybciej rozpalimy grilla węglowego lub na brykiet. Nie wymaga od nas pochylania się i dmuchania na węgiel czy drewno. Zawarta w dmuchawie turbina wytwarza prąd powietrza, który szybko rozprzestrzeni płomień.

Dzięki szufli możemy wygodnie wrzucić węgiel, drewno lub brykiet do komory grilla, nie brudząc sobie przy tym rąk. Po zakończeniu grillowania narzędzie to pomaga również w usuwaniu popiołu z komory. Szufla najczęściej wykonana jest z mocnego metalu odpornego na wysoką temperaturę.

Płyta żeliwna

Popularne akcesorium, które z jednej strony jest płaskie, a z drugiej ryflowane. Na takiej płycie możliwe jest przygotowanie jajek sadzonych, warzyw czy burgerów bez obaw, że któryś ze składników przeleci przez ruszt. Wykonanie z żeliwa dobrze kumuluje ciepło, a rowek na tłuszcz gromadzi jego nadmiar. Ich montaż jest prosty — wystarczy ułożyć ją na miejsce rusztu.

Skrzynka do wędzenia - pyszne domowe wędliny

Wykonana z odpornego na wysokie temperatury metalu skrzynia pozwala wędzić i nadawać dodatkowy aromat. Po umieszczeniu w niej wybranego gatunku drewna wystarczy postawić ją w komorze grillowej. Skrzynka do wędzenia to dobry pomysł dla każdego, kto lubi eksperymentować. Posmak drewna z drzew owocowych lub orzechowych wzbogaci potrawę o kolejne niuanse smakowe. Oczywiście rozwiązaniem jest też sama wędzarnia.

Termometr - sprawdź temperaturę

Wspominaliśmy, że w pokrywach grilli znajdują się termometry, lecz ukazują one temperaturę wewnątrz komory, a nie wewnątrz mięs. Do prawidłowego przygotowywania steków, jak i innych potraw wymagających większej precyzji, termometr do mięsa jest przyrządem niezbędnym.

Przyrząd ten zakończony jest z jednej strony szpikulcem, który wbija się w mięso, a z drugiej strony wyświetlaczem pokazującym aktualną temperaturę. Wprowadza to maksymalny poziom kontroli podczas przygotowywania potraw.

Akcesoria do grilla potrzebne przy pracy z mięsem

Szczypce to podstawowe narzędzie do chwytania jedzenia. Dzięki nim możemy przesuwać żywotność po ruszcie, obracać szaszłyki czy mieszać grillowane warzywa. Podczas zakupu należy wybrać model o odpowiednio dużych częściach roboczych, aby można było pracować z mniejszymi i większymi potrawami, oraz z wygodnym uchwytem, jeśli planujemy długie grillowanie.

Do obracania kiełbas czy karkówek najlepiej sprawdzi się jednak widelec. Od standardowego sztućca różni się tym, że posiada 2 długie zęby — bardzo często są one wygięte pod lekkim kątem, aby wygodniej wbijało się je w mięso, a to z nich nie spadało.

Łopatka to akcesorium głównie dla osób przygotowujących burgery i steki. Dzięki jednoczęściowej płaskiej głowicy z cienkiej blachy łopatka szybko wchodzi pod mięso, nie uszkadzając go, i pozwala szybko przewrócić je na drugą stronę. Za jej pomocą można także dociskać potrawy, aby te nie wybrzuszały się pod wpływem obróbki termicznej.

Tak jak w przypadku akcesoriów kuchennych, tak i w przypadku grilla nie może zabraknąć standardowej rękawicy z podkładką. Dzięki niej można operować z gorącymi akcesoriami, np. przy podnoszeniu tacek z mięsem. Dobrze jest wybrać model wykonany z silikonu, aby zapewnić sobie większą ochronę przed gorącem.>

A co na koniec grillowania?

Wszystko, co dobre ma swój koniec, a w przypadku grilla ogrodowego wiąże się to również z koniecznością jego wyczyszczenia. Jak wspominaliśmy, nowoczesne grille najczęściej posiadają specjalną misę na tłuszcz, jednakże nie da się uniknąć pryskania soków podczas grillowania. Ponadto na rusztach i płycie żeliwnej zostawać mogą przypalone resztki jedzenia.

Najlepiej jest wyposażyć się w szczotkę do grilla z twardym włosiem, która z łatwością usuwa tłuszcz i inne pozostałości po grillowaniu. Pozwala ona na zachowanie wszystkich elementów grilla w czystości. Zachęcamy do kupna szczotki wysokiej jakości, aby nie rysowała czyszczonych powierzchni. Zwróćcie również uwagę na jej masę i poręczność, aby czyszczenie było komfortowe.